WORCESTER OVERLOOK

Worcester Overlook
Worcester Overlook
Worcester Overlook
Worcester Overlook
Worcester Overlook
Worcester Overlook
Worcester Overlook
Worcester Overlook
previous arrow
next arrow
Slider

Design Challenge:

The house required a massing and orientation which responded to an uphill meadow approach bounded and defined by a strong conifer wooded edge. The public and private aspects of the house were developed in response to these site parameters. The program called for an open and casual living arrangement which accommodated an active and growing family. In addition, the homeowners requested that the house be designed to be carbon neutral with regards to its energy requirements.

Design Solution:

The entry drive sets up the public approach and entrance to the house. Moving into the house there is a layering of overlapping spaces which lead to the focal point of the great room and by extension to the exterior porches and the southerly views. The layering of public and private space is reflected in the massing and roof lines of the house with the private bedroom zones rising above the house in reference to and imitating the rising topography and wooded edge. The renewable energy sources for the house consist of a geothermal loop coupled with photovoltaic electrical generation providing power to a water to water heat pump for heating and cooling. All electric appliances and LED lighting complete the sustainable objectives for this home.